Specialist in houtskeletbouw

HoutBouw

Flakkee


Over ons


HoutBouw Flakkee

Een woning neerzetten in 3 dagen tijd


Toen Peter van Moort 21 was, runde hij al zijn eigen bedrijf. In een grote loods in Nieuwe-Tonge bouwt hij casco-elementen voor de bouw. Peter ontwerpt de onderdelen helemaal zelf met behulp van 3D tekeningen. In de eigen werkplaats worden vervolgens alle wanden, daken en dakkapellen op ambachtelijke wijze gemaakt. In drie dagen tijd kan Houtbouw Flakkee een compleet huis neerzetten!

HBF heeft al heel diverse projecten voorbij zien komen. Zoals een compleet dak van de kerk in Hoek, een complete stolpboerderij van hout en zelfs een prachtig dak van een terras op Curaçao.

Het maakproces begint met de bouwtekening van de opdrachtgever. Dan wordt bepaald hoe de onderdelen gebouwd moeten worden. Alle wand-, vloer- en dakdelen moeten met de vrachtwagen van onze werkplaats naar de bouwlocatie vervoerd kunnen worden. Ze mogen dus niet te groot zijn, daarnaast dienen alle delen perfect op elkaar aan te sluiten en moet het geheel sterk en stevig zijn. Uiteindelijk resulteert het rekenen, puzzelen en ontwerpen in een werktekening voor ieder element apart.

In de werkplaats gaan de werknemers vervolgens aan de slag met het timmerwerk. Enorme stapels hout worden gezaagd, geschroefd en gelijmd tot kant-en-klare delen. Zelfs de leidingen voor de stopcontacten zitten al in de wanden. Als alle delen voor een project klaar zijn worden ze vervoerd naar de klus. Daar worden de elementen met een kraan één voor één op de juiste

plek getakeld en gemonteerd. Een compleet nieuw dak wordt in een dag

geplaatst, inclusief eventuele dakkapellen. Dan is het wind- en waterdicht.


Het verschil met traditionele bouw is dat bij cascobouw het overgrote deel van het werk vooraf in de werkplaats gebeurt. Voor een complete woning wordt er wekenlang gewerkt aan de voorbereidingen en het bouwen. De montage is dan een mooi moment, dan worden alle losse onderdelen opeens een compleet

huis. Het voordeel van een houten woning is dat het veel lichter is. Daardoor kan er meestal worden gebouwd zonder heipalen, dat scheelt behoorlijk in de kosten. Daarnaast heeft een houten woning een hele hoge isolatiewaarde en dus een lage energierekening.

De kracht van HoutBouw Flakkee is bijzondere dingen maken. Zo heeft HBF een kap gemaakt met eikenhouten balken die in het zicht bleven. Daarvoor is gebruik gemaakt van mooie verbindingen, die je ook in oude gebouwen ziet. HBF is geen fabriek waar de rijtjeswoningen van de lopende band rollen. Het is onze specialiteit om op ambachtelijke wijze exclusieve projecten te realiseren. Zo maken we vaak bijzondere tweede woningen.

De opdrachtgevers zijn voornamelijk bouwbedrijven in de regio, maar we werken ook graag voor mensen die zelf een woning bouwen of renoveren. Als de klant het vraagt werken we ook mee met de montage. "Wij hebben veel ervaring en weten precies de juiste volgorde en omdat ik alles zelf in 3D (Tekla) teken weet ik precies hoe alles in elkaar steekt. Voor bouwbedrijven is het prettig dat ze niet afhankelijk zijn van het weer als wij de cascodelen verzorgen, in de werkplaats kan de bouw altijd doorgaan. Daarnaast is het een uitdaging om iets snel te produceren als dat nodig is en het is heel leuk om de klant echt te ontzorgen. Bijvoorbeeld door bij aflevering ook alle benodigde schroeven, bouten, enzovoort te leveren. Door onze manier van werken kan een bouwbedrijf meer projecten uitvoeren. "


Peter begon HoutBouw Flakkee ruim anderhalf jaar in de opslagschuur van zijn familie. “Ik heb alles aan de kant geschoven om er mijn afkortzaag neer te zetten. Overdag maakte ik de tekeningen en deed ik alle voorbereidingen. ‘s Avonds en op zaterdag deed ik dan het timmerwerk.” Door mond-tot-mondreclame kreeg hij al snel steeds meer opdrachten. “Omdat ik niet graag ‘nee’ zeg, ben ik al snel verhuisd naar een grotere loods en heb ik twee timmerlieden in dienst genomen. Daarnaast staat mijn opa altijd klaar voor alle hand en spandiensten.” “Mijn vader heeft een aannemersbedrijf. Al vanaf dat ik heel jong was ging ik met mijn vader mee om te timmeren. Ik ben er echt mee opgegroeid en ik vind timmeren een prachtig ambacht. Dat wil ik graag behouden.”